Odziv na izjave Jelka Kacina o zaposlenih v domovih za starejše

13.1.2021

Skupnost socialnih zavodov Slovenije protestira zaradi izjav Jelka Kacina, ki je na včerajšnji vladni tiskovni konferenci odgovornost za prenizek odziv na cepljenje med zaposlenimi v socialnovarstvenih zavodih poskušal prevaliti na vodstva in kadrovsko strukturo domov za starejše.

Skupnost ob tem poudarja, da se z zadržanostjo do cepljenja med delom zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu ne srečujemo zgolj v Sloveniji, temveč gre za težavo, o kateri poročajo tudi iz drugih evropskih držav. Raziskava, ki so jo decembra opravili v Franciji, je recimo pokazala, da se kar 76 odstotkov zaposlenih v francoskih domovih za starejše ne želi cepiti. Prav tako je druga raziskava, opravljena v Nemčiji, pokazala, da se je manj kot polovica nemških medicinskih sester pripravljenih cepiti s cepivom proti koronavirusu.

Vodstva socialnovarstvenih zavodov vseskozi spodbujajo zaposlene, da se odločijo za cepljenje in tudi tako pripomorejo k obvladovanju epidemije. Treba pa je poudariti, da je odločitev za cepljenje povsem prostovoljna in da v to vodstva ne morejo nikogar prisiliti. Prav tako je dejstvo, da pristojni med zaposlenimi v socialnovarstvenih zavodih doslej niso izvedli nobene celovite informacijske kampanje, ki bi z argumenti razblinila neutemeljene pomisleke in olajšala odločitev za cepljenje.

Zaposleni v domovih za starejše in posebnih zavodih za odrasle že od lanskega marca delajo v izrednih razmerah. Izpostavljeni so izjemnim obremenitvam in stresu ter se soočajo z izgorelostjo in osebnimi stiskami. Za svojo požrtvovalno delo si zaslužijo pohvalo in hvaležnost, ne pa dvom v njihovo usposobljenost in predanost.