Odziv na izjavo dr. Aleša Rozmana

26.11.2020

Skupnost socialnih zavodov Slovenije kot neprimerno zavrača trditev dr. Aleša Rozmana v včerajšnji oddaji 24 ur zvečer na POP TV, da virus vstopa v domove za starejše tudi prek malo simptomatskih zaposlenih, ki so stimulirani s tem, da dobivajo dodatke in hodijo v službo, da se ne bi odpovedali tem dohodkom.

Izjava je neprimerna, saj se zaposleni v domovih in posebnih zavodih za odrasle že od marca dalje predano trudijo, da preprečijo in zajezijo širjenje koronavirusa. V domovih, kjer je kljub trudu in upoštevanju preventivnih ukrepov do vdora virusa vseeno prišlo, hkrati nosijo vse posledice hude kadrovske stiske, preobremenjenosti in izgorevanja na delovnem mestu.

Zaposleni v domovih za starejše niso in ne morejo biti odgovorni za posledice slabih epidemioloških razmer v drugem valu, zaradi katerih je preprečevanje vdorov virusa v domove izjemno težavno.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije še meni, da si zaposleni v vseh socialnovarstvenih zavodih v Sloveniji v trenutnih razmerah zaslužijo predvsem iskreno zahvalo in spodbudo, ne pa pavšalnih obtožb.