Disfagija oz. motnje požiranja prizadanejo 8 % celotne populacije oz. 250.000 milijonov ljudi po celem svetu. Pogosto se pojavljajo kot posledica ali spremljajoče stanje pri možganskih kapeh, poškodbah glave, nevrodegenerativnih boleznih, spremembah in operacijah v ORL področju ali kot posledica staranja. Ob nepravočasnem prepoznavanju motenj požiranja ali ob našem napačnem ravnanju, te lahko vodijo v dodatne zaplete povezane s podhranjenostjo, dehidracijo ter smrtnostjo.
Med ključne kompenzatorne intervencije pri osebah z disfagijo štejemo pripravo ustrezne konsistence hrane in tekočine. Znanstveniki so dokazali, da s prilagoditvijo konsistence hrane oz. izogibanjem hrani v konsistencah, ki tveganje za aspiracijo povečuje, pomembno izboljšamo varnost požiranja in zmanjšamo zaplete, ki jih disfagija povzroča. Udeleženci bodo na usposabljanju usvojili osnovno znanje o disfagiji, spoznali prednosti in slabosti različnih konsistenc hrane, se izučili testnih metod, s katerimi je ustreznost hrane mogoče preveriti, spoznali načela Mednarodne iniciative za standardizacijo diet pri disfagiji (IDDSI), se naučili različnih stopenj modificiranih diet ter možnostih zgoščevanja tekočine, ki jih uporabljamo pri osebah z disfagijo in se podučili o tipičnih napakah, ki jih v vsakdanji praksi počnemo in s tem osebe z disfagijo izpostavimo tveganju za aspiracijo, aspiracijsko pljučnico ter posledično neugoden izid zdravljenja.
Delavnica bo podprta z materialom ter primeri hrane in tekočine. Na usposabljanju bodo udeleženci prejeli znanje in material, ki jim bo v pomoč pri vsakodnevnem praktičnem delu.
Vse o disfagiji
– Udeleženci usvojijo osnovno znanje o motnjah požiranja.
– Udeleženci razumejo vzroke in posledice motenj požiranj.
– Udeleženci poznajo zaplete v katere vodijo motnje požiranja.
– Udeleženci poznajo patologije pri katerih se motnje požiranja pojavljajo najpogosteje.
– Udeleženci razumejo kdo so osebe z disfagijo, za katere je pripravljena modificirana hrana.
– Udeleženci pomagajo izboljšati kvaliteto življenja oseb z motnjami požiranja.
Mednarodna Iniciativa za standardizacijo diet pri disfagijij (IDDSI)
– Udeleženci se seznanijo z Mednarodno iniciativo za standardizacijo diet pri disfagiji.
– Udeleženci usvojijo znanje o različnih stopnjah konsistence hrane in tekočine.
– Udeleženci prepoznajo razlike med različnimi stopnjami pripravljene hrane.
– Udeleženci usvojijo testne metode za preizkušanje ustreznosti konsistence pripravljene hrane in tekočine.
Zgoščevanje različnih vrst tekočine
– Udeleženci spoznajo zgoščevalna sredstva in razlike med njimi.
– Udeleženci znajo primerno zgostiti različne vrste tekočine na stopnje IDDSI 0-4.
– Udeleženci se seznanijo še z drugimi možnimi načini uporabe zgoščevalnih sredstev.
Stopenjske diete hrane
– Udeleženci usvojijo testne metode, s katerimi je možno preizkusiti primernost konsistence hrane.
– Udeleženci v interaktivni delavnici preizkusijo testne metode IDDSI ter znajo razlikovati med uspešno in neuspešno opravljenimi testnimi metodami.
– Udeleženci iz slikovnega gradiva izločijo vzorce jedilnikov, ki so neprimerni za osebo z disfagijo.
– Udeleženci v slikovnem gradivu prepoznajo vzorce jedilnikov, ki so primerni za osebo z disfagijo.
– Udeleženci se seznanijo z različnimi pripomočki, ki omogočijo osebi z disfagijo kvalitetnejše življenje.
Komu je namenjen delavnični seminar?
Prehranskemu osebju, kuharjem in svojcem oz. vsem, ki prihajajo v stik z osebami z motnjami požiranja ali težavami pri hranjenju in/ali požiranju in zanje vsakodnevno pripravljajo hrano.
Voditeljici predavanj in delavnic
Barbara Vogrinčič, specializantka klinične logopedije in Tina Pogorelčnik, mag. prof. surdopedagogike in logopedije, sta logopedinji, zaposleni na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana in se pri svojem delu vsakodnevno srečujeta z osebami z akutno ali postopno nastalimi nevrogenimi motnjami požiranja. Barbara Vogrinčič, zaključuje specialistični program iz klinične logopedije in se poleg rednega kliničnega dela usmerja tudi v znanstveno raziskovanje odstopanj v oralni fazi požiranja. Tina Pogorelčnik, mag. prof. log. in surdoped., je v preteklem obdobju uspešno zaključila podiplomski študij Motnje požiranja na Univerzidad Autonoma de Barcelona, v sodelovanju z Evropskim združenjem za motnje požiranja (ESSD).
Zaradi potrebe po sistematičnem interventnem ravnanju v primeru motenj požiranja, sta v letu 2018 prevedli smernice Mednarodne iniciative za standardizacijo diet pri disfagiji (IDDSI, https://iddsi.org/) ter jih skupaj s sodelavci UKCL uvedli v redno klinično prakso.
Kdaj, kje in kako?
- Kdaj: 20. 4. 2020; 9.00 – 14.00
- Kje: SSZS, Letališka cesta 3 c, Ljubljana
- Cena za člane SSZS: 129,00 €, za nečlane: 193,50 € + DDV. V ceno je vključeno: udeležba na delavničnem seminarju, gradiva, potrdilo, pijača med odmori, kosilo.
Prijave zbiramo do 14. aprila 2020 na info@ssz-slo.si ali na telefonski številki 01 520 8000. Število udeležencev je omejeno, zato predlagamo, da s prijavo pohitite.
Vljudno vabljeni!
S prijavo soglašate z uporabo vaših osebnih podatkov zgolj za namen izvedbe predmetnega izobraževanja. Vaši podatki bodo shranjeni do preklica podanega soglasja. V zvezi s shranjenimi osebnimi podatki imate možnost uveljaviti pravico do dostopa, popravka ali izbrisa osebnih podatkov, omejitev obdelave ali do ugovora in prenosljivosti. Za vsa vprašanja v zvezi z osebnimi podatki smo dosegljivi na info@ssz-slo.si.