Domovi za starejše ostali brez kadrovske pomoči države ter odvisni od prostovoljk in prostovoljcev

21.7.2020

Nadaljnje širjenje okužb s koronavirusom, vse večja kadrovska stiska in izgorevanje zaposlenih v Domu starejših Hrastnik so žal potrdili številna opozorila Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, da smo ponoven pojav koronavirusa v domovih za starejše pričakali brez sistemskih rešitev, ki bi upoštevale izkušnje iz prvega vala epidemije.

Skupnost ob tem opozarja Ministrstvo za zdravje, da je v prizadetih domovih dolžno nemudoma zagotoviti potrebno število zdravstvenih delavk in delavcev, ne pa da reševanje kadrovske stiske stihijsko prelaga na domove za starejše, nevladne organizacije, lokalne skupnosti ter prostovoljke in prostovoljce.

Zadnji dogodki prav tako ponovno potrjujejo upravičenost nenehnih opozoril, da večina domov za starejše nima prostorskih, kadrovskih, tehničnih in drugih zmožnosti za izvajanje učinkovite in z zakonodajo predpisane popolne osamitve obolelih. Skupnost zato še enkrat zahteva takojšnjo osamitev obolelih stanovalk in stanovalcev izven domov za starejše.

Povezava do POZIVA ministru za zdravje Tomažu Gantarju in ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju (KLIK).

Zapri