50 let – Pot za aktivne

Glavni zaščitni znak Doma starejših občanov Grosuplje, ki stoji na mirnem kraju na obrobju mesta ob gozdu, so raznolike dejavnosti za aktivno življenje, ki jih nudijo svojim uporabnikom. V vseh življenjskih obdobjih je nujno skrbeti za redno fizično dejavnost, še posebej pa to velja v starosti.

Uspešen projekt, ki so ga v domu uresničili, je pot za aktivne, ki omogoča dvesto dvajset metrov krožne poti. Na njej lahko stanovalci opravijo osemnajst različnih vaj za krepitev fizične kondicije in razgibavanje celotnega telesa, vsaka postaja pa je opremljena z ustreznimi navodili in s pripomočki za vadbo.

Na poti za aktivne pogosto sodelujejo svojci, ki spodbujajo in spremljajo svoje bližnje pri vadbi. Ker pa se zanimiva inovacija nahaja v prostorih, kjer živijo večinoma tisti stanovalci, ki se ne morejo samostojno gibati, aktivni uporabniki poti pogosto popestrijo tudi socialno življenje teh ljudi.

Dipl. fizioterapevtka Marija Škufca in dipl. delovna terapevtka Jožica Kralj: »Naši stanovalci se radi sprehajajo okrog doma. Ker smo želeli, da s to dejavnostjo nadaljujejo tudi ob slabem vremenu, smo izkoristili domski hodnik in uredili pot za aktivne. Pri načrtovanju smo upoštevali, da mora biti pot varna, enostavna in uporabna, naši cilji pa so izboljšanje gibljivosti, povečanje mišične moči, izboljšanje kondicije, ravnotežja in koordinacije ter druženje in izboljšanje samozavesti naših stanovalcev. Dvakrat tedensko poteka voden pohod v skupini s fizioterapevtko ali delovno terapevtko, marsikdo pa se tudi sam večkrat dnevno odpravi na pot.«

<< vsi inovativni projekti

Zapri