50 let – Odkrivanje znanja in izkušenj stanovalcev

Da bi v vsakodnevne dejavnosti karseda dobro vključili stanovalce, so v Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane uvedli različne dejavnosti, v okviru katerih stanovalci predstavljajo svoje konjičke ali nastopajo v vlogi učiteljev.

Zaposleni stanovalce spodbujajo, da predajajo svoje znanje in spretnosti svojim sostanovalcem. V domu tako poteka tečaj nemščine, ki ga vodi ena od stanovalk, druga stanovalcem bere zgodbe, eden od starostnikov občasno vodi jutranjo telovadbo, medtem ko v bivalni enoti, ki je namenjena tistim z demenco, stanovalci pripravljajo in vodijo kvize znanja.

Na ta način se močno krepi domska skupnost, stanovalci pa pridobijo na samopodobi in spoštovanju. Na oskrbovance doma zelo pozitivno delujeta tudi vsakodnevna delovna terapija in fizioterapija, ki s svojim strokovnim, predvsem pa humanim, človeškim pristopom mnogim pomaga doseči nemogoče. Dom, ki je učna baza za izvajanje obvezne prakse študentov zdravstvene nege in socialnega dela, je zadnja leta na široko odprl svoja vrata prostovoljcem, ki prihajajo iz Osnovne šole Poljčane in iz različnih srednjih šol v bližini. Tudi otroci iz vrtca stanovalce pogosto obiščejo, zato je v domu vedno zelo živahno.

Direktorica Iva Soršak: »Prvi prostovoljski program za mlade smo v domu uvedli v letu 2001 z vključitvijo petih srednješolcev. Nato smo zasnovali nov program skupinskega druženja devetošolcev OŠ Poljčane, leta 2012 pa smo uvedli še program odraslih prostovoljcev, ki se s stanovalci družijo individualno ali pa vodijo različne interesne skupine. Danes imamo 125 prostovoljcev, ki bogatijo življenja stanovalcev, oni pa nanje prenašajo svoje znanje, izkušnje in modrost. Zadovoljstvo je obojestransko. Posebej smo veseli, ko osnovnošolci nadaljujejo svoje prostovoljsko delo, postanejo dijaki in kasneje študenti, med prostovoljce pa se zadnja leta vključuje tudi vse več naših upokojenih sodelavk.«

<< vsi inovativni projekti

Zapri