50 let – Kopalnica dobrega počutja

Kopalnica dobrega počutja v Domu starejših občanov Šentjur je primer tehnološke inovacije, arhitekturno prilagojene življenjskemu slogu in potrebam stanovalcev. Ne gre za običajno domsko kopalnico, saj sledi prepoznavanju potreb stanovalcev in ohranja njihove navade. Temelji na spodbujanju zaznav na ravni odnosa s človekom z motnjami v zaznavanju, zlasti pri osebah, ki zbolijo za demenco, in pri tistih stanovalcih, kjer verbalna komunikacija ni več mogoča ali pa je močno otežena.

Oprema in ambient ponujata dodatno sprostitev, saj so v kopalnici sproščujoča osvetljava, glasba in arome, ki jih stanovalci prilagodijo svojim željam. Z elementi bazalne stimulacije strokovni sodelavci pri uporabnikih dosegajo stanja umirjenosti ali poživljanja ob njihovem osebnem ritmu. S tem projektom so v domu tudi spodbudili sodelovanje sorodnikov pri kopanju stanovalcev, oskrba pa je maksimalno individualizirana in prilagojena vsakemu oskrbovancu posebej.

Direktorica mag. Vesna V. Razboršek: »Kopalnica sproščanja je nastala kot odgovor na spremenjene potrebe stanovalcev in stanovalk, ki so v domu nastanjeni zaradi posledic demence, njeno ponudbo pa smo razširili na potrebe vseh stanovalcev. Deluje kot nadaljevanje pristopa k obolelim z demenco v zadnjem stadiju in je več kot le skrb za higieno telesa. Je skrb za higieno duha in duše, saj nagovarja posameznega človeka, njegova čutila, doživetja in spomine. Ob izvajanju sproščanja, stimuliranja ali razvajanja se med stanovalci in zaposlenimi ali svojci krepi odnos, ki je temelj naše hiše po meri človeka in nas vse nagovarja, da lahko ponudimo več kot le vsakdanjo nego in oskrbo.«

<< vsi inovativni projekti

Zapri