50 let – Celostna oskrba stanovalcev z demenco

S svojim znanjem in izkušnjami je Dom Petra Uzarja Tržič pravi gerontološki center Občine Tržič, v katerem se prepletajo ideje, znanja in izkušnje s področja nege starostnikov, paliativne oskrbe, skrbi za bolnike z demenco, varovalne prehrane in varnega bivalnega okolja. Dnevni center spodbuja razvijanje mreže pomoči v okolju z Alzheimer caffeji, s predavanji in z drugimi dejavnostmi.

V okviru širše obnove doma so uvedli socialno inovacijo Grem na lepš. Gre za sobo, ki je namenjena stanovalcem z demenco in je urejena kot kupe na vlaku. Okno nadomešča zaslon, na katerem se predvaja posnetek vožnje z vlakom skozi pokrajino, stena z osvetljenimi dvodimenzionalni obrisi Kamniško-Savinjskih Alp pa daje občutek dejanskega potovanja z vlakom, kar bolnika, ki je dezorientiran v času in prostoru, umirja in sprošča.

Direktorica dr. Anamarija Kejžar: »Dom gradimo na filozofiji, ki temelji na staranju z dostojanstvom in odnosih, ki jih pletemo in nas bogatijo. Vztrajne in nenehne spremembe so usmerjene v človeka, ki je prišel v obdobje, ko potrebuje našo podporo in pomoč. Pričeli smo z vstopom v certifikat kakovosti E-Qalin. Ob izvedbi inovativnega projekta Celostna oskrba stanovalcev z demenco in po njej smo naredili spremembe na enoti, ki je bila prej varovana in je sedaj odprta. Ob letošnji prenovi avle smo pridobili prostor za prireditve, sobo za slovo in sobo Grem na lepš. Slednja je inovacija za tiste stanovalce z demenco, ki so nemirni, z odprtjem kavarne pa dom postaja stičišče več generacij

<< vsi inovativni projekti

Zapri