Odziv na uvodnik Babica hodi lačna spat (Zarja, 3. januar 2018)

12.1.2018

V Aktivu prehranskih delavcev pri Skupnosti socialnih zavodov Slovenije smo ogorčeni nad uvodnikom Babica hodi lačna spat, objavljenim v reviji Zarja 3. januarja 2018, v katerem avtorica trdi, da so stanovalci v domovih za starejše lačni. Strinjamo se s stališčem, da je podhranjenost starejših velik družbeni problem, ki bi se ga odločevalci morali lotiti resneje in bolj sistematično, odločno pa zavračamo navedbe, da so starejši v socialnovarstvenih zavodih lačni. Zavajajoče je predstavljen tudi podatek, da je v domovih za starejše od 35 do 85 odstotkov starejših podhranjenih, saj izhaja iz več kot 20 let stare mednarodne raziskave, v katero Slovenija ni bila vključena. Z vso odgovornostjo trdimo, da imajo stanovalci slovenskih domov za starejše kakovostno in njihovi starosti ter zdravstvenemu stanju primerno prehrano.

V domovih za starejše se ob sprejemu redno srečujemo s starostniki, ki so slabo prehranjeni in podhranjeni. V takih primerih si z načrtovano prehransko podporo prizadevamo izboljšati njihovo stanje, pri čemer sodelujemo tudi z zdravstveno-negovalno službo, stanovalcem samim in njegovimi svojci. V reševanje specifične prehranske problematike redno vključujemo še dietetike in druge prehranske strokovnjake. Na visoko raven strokovnosti prehranskih delavcev v domovih za starejše kaže tudi dejstvo, da se naših strokovnih srečanj udeležujejo tudi prehranski delavci iz drugih institucij (šole, dijaški domovi in podobno).

Seveda nam zastavljenih prehranskih ciljev žal ne uspe vedno doseči, a ne zaradi slabega dela naših sodelavcev, temveč zdravstvenega stanja stanovalcev. Mnogi so namreč težko bolni z različnimi kroničnimi boleznimi ter jemljejo številna zdravila, kar poleg psiholoških in socialnih dejavnikov v veliki meri vpliva na prehransko stanje. Pogosta težava, ki se pojavlja pri starejših, predvsem v fazi napredovanja različnih bolezni, je tudi motnja oziroma težava pri požiranju tekočine, hrane ali zdravil. Pri starostnikih lahko vse te težave kljub izjemnemu trudu zaposlenih privedejo do podhranjenosti.

Podpiramo prizadevanja vseh posameznikov in organizacij, da bi v Sloveniji že končno vzpostavili sistem, ki bi vsem starostnikom omogočil dostop do ustrezne pomoči, ne glede na to, ali si to lahko privoščijo. Pomemben del takšne pomoči je seveda tudi kakovostna in primerna prehrana. Žal senzacionalistični članki, ki mnogokrat slonijo zgolj na posamičnih primerih, pri tem niso v pomoč, saj odvračajo pozornost od bistva težav, tj. da v Sloveniji nimamo sistema, ki bi vsem starostnikom, ne glede na njihovo gmotno stanje, omogočil dostop do potrebnih storitev. Pri vseh prizadevanjih za izboljšave smo pripravljeni sodelovati s svojim strokovnim znanjem in z obilo pozitivne energije, ne moremo pa pristati na pavšalne in neutemeljene kritike požrtvovalnega dela zaposlenih v domovih za starejše.

Damjan Zelenik
Aktiv prehranskih delavcev pri Skupnosti socialnih zavodov Slovenije