Kuharska delavnica – Prehrana pri motnjah požiranja s spremenjeno konsistenco (druga izvedba)

18.10.2018

Starostniki imajo številna kronična obolenja in se hkrati zdravijo z različnimi zdravili, ki negativno vplivajo na njihovo prehranjevanje. Zaradi tega prihaja do sprememb v apetitu, presnovi hranil, absorpciji hranil kar povečuje tveganje podhranjenosti. Skupnost ponovno organizira praktično kuharsko delavnico z naslovom Prehrana pri motnjah požiranja s spremenjeno konsistenco, ki bo 18.10.2018 v Horeka centru (Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana).

Starostnik, ki izgubi 10% telesne teže, ima slabše možnosti za ozdravitev kot starostnik, ki ne hujša. Starostniki si zaslužijo skrbno načrtovano prehrano, ki bo energijsko in hranilno ovrednotena. Zaslužijo si ob kroničnih obolenjih skrbno načrtovano dietno prehrano, še posebej takrat, ko pride zaradi nezmožnosti ali oteženega žvečenja in požiranja do spremembe v konsistenci hrane (pasirana prehrana, sondna prehrana). Ni namreč dovolj, da osnovni obrok le zmiksamo in prepasiramo skozi cedilo, ne da bi mu povedali, kaj smo mu pripravili in kakšen okus naj pričakuje. Občutek, ko starostnika hranimo s tako pripravljenim obrokom, je podoben občutku, kot bi jedli z zavezanimi očmi, ne da bi prej ponujeno jed videli. Bi si upali?

Potrebe starostnika, ki mora uživati obroke spremenjene konsistence, so enake ali celo večje kot pri zdravemu sovrstniku. Zato področje priprave prehrane s spremenjeno konsistenco zahteva skrbno načrtovanje, saj mora starostniku zagotoviti ohranjanje najpomembnejšega – mišične mase in posledično telesne teže, le tako zagotovimo ohranjanje zdravja in dostojno staranje do katerega starostnik ima vso pravico.

Komu je namenjen delavnični seminar

Seminar je namenjen prehranskim delavcem in njihovim sodelavcem, ki delujejo na področju organizirane prehranske oskrbe.

Voditeljica delavničnega seminarja

Andreja Širca Čampa ima bogate izkušnje na področju svetovanja in načrtovanja varovalne prehrane v vrtcih, šolah, bolnišnicah zavodih in domovih. Je strokovnjakinja  izvajanja dietoterapije pri metabolnih motnjah, črevesnih alergijskih in drugih obolenjih (disfagija), ki potrebujejo prehranske prilagoditve. Več kot dvajset let je zaposlena v UKC Ljubljana kot vodilni klinični dietetik. Strokovno se nenehno izobražuje sodeluje tudi v različnih raziskovalnih projektih NIJZ in MZ, je avtorica in soavtorica številnih strokovnih del.

Kdaj, kje in kako?

  • Kdaj: 18. 10. 2018, 9.00 – 14.00
  • Kje: Horeka center, Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana (zemljevid!)
  • Cena za člane SSZS: 139,00 €, za nečlane: 208,5 € + DDV.  V ceno je vključeno: udeležba na delavničnem seminarju, gradiva, potrdilo, pijača med odmori in kosilo.

Prijave zbiramo do 10. oktobra 2018 na info@ssz-slo.si ali na telefonski številki 01 520 8000. Število udeležencev je omejeno, zato predlagamo, da pohitite s prijavo.


S prijavo soglašate z uporabo vaših osebnih podatkov zgolj za namen izvedbe predmetnega izobraževanja. Vaši podatki bodo shranjeni do preklica podanega soglasja. V zvezi s shranjenimi osebnimi podatki imate možnost uveljaviti pravico do dostopa, popravka ali izbrisa osebnih podatkov, omejitev obdelave ali do ugovora in prenosljivosti. Za vsa vprašanja v zvezi z osebnimi podatki smo dosegljivi na info@ssz-slo.si.