(Odpovedano) Delavnični seminar – Dietna prehrana starostnikov

6.10.2020

Staranje je normalni biološki proces in prinaša številne spremembe v fiziološkem, psihološkem in funkcionalnem vidiku človeka. Starostniki imajo številna kronična obolenja in se hkrati zdravijo z različnimi zdravili, ki negativno vplivajo na njihovo prehranjevanje. Največja težava pri zagotavljanju starostnikove ustrezne prehranjenosti je na eni strani starostnikov zmanjšan apetit in pokritje specifičnih prehranskih potreb (npr. zadostna oskrba z beljakovinami) s primerno načrtovanimi obroki na drugi strani.

Starostniki si zaslužijo skrbno načrtovano prehrano, ki bo energijsko in hranilno ovrednotena. Potrebe starostnika, ki mora uživati obroke spremenjene konsistence, so enake ali celo večje kot pri zdravemu sovrstniku. Zato področje priprave prehrane s spremenjeno konsistenco zahteva skrbno načrtovanje, saj mora starostniku zagotoviti ohranjanje najpomembnejšega – mišične mase in posledično telesne teže. Le tako lahko starostniku s posebnimi prehranskimi potrebami zagotovimo ohranjanje zdravja in dostojno staranje do katerega ima vso pravico.

Na seminarju bodo uvodoma predstavljene teoretične osnove varovalne in prilagojene (dietne) prehrane starostnika ter v nadaljevanju praktično načrtovanje varovalne in dietne prehrane.

Komu je namenjen delavnični seminar?

Delavnični seminar je namenjen prehranskim delavcem in njihovim sodelavcem, ki delujejo na področju organizirane prehranske oskrbe.

Voditeljica delavničnega seminarja

Andreja Širca Čampa ima bogate izkušnje na področju svetovanja in načrtovanja varovalne prehrane v vrtcih, šolah, bolnišnicah zavodih in domovih. Je strokovnjakinja izvajanja dietoterapije pri metabolnih motnjah, črevesnih alergijskih in drugih obolenjih (disfagija), ki potrebujejo prehranske prilagoditve. Več kot dvajset let je zaposlena v UKC Ljubljana kot vodilni klinični dietetik. Strokovno se nenehno izobražuje sodeluje tudi v različnih raziskovalnih projektih NIJZ in MZ, je avtorica in soavtorica številnih strokovnih del.

Kdaj, kje in kako?

  • Kdaj: 6. 10. 2020; 9.00 – 14.00
  • Kje: SSZS, Letališka cesta 3 c, Ljubljana
  • Cena za člane SSZS: 115,00 €, za nečlane: 172,50 € + DDV.  V ceno je vključeno: udeležba na delavničnem seminarju, gradiva, potrdilo, pijača med odmori, kosilo.

Prijave zbiramo do 28. septembra 2020 na info@ssz-slo.si ali na telefonski številki 01 520 8000. Število udeležencev je omejeno, zato predlagamo, da pohitite s prijavo.

Vljudno vabljeni!


S prijavo soglašate z uporabo vaših osebnih podatkov zgolj za namen izvedbe predmetnega izobraževanja. Vaši podatki bodo shranjeni do preklica podanega soglasja. V zvezi s shranjenimi osebnimi podatki imate možnost uveljaviti pravico do dostopa, popravka ali izbrisa osebnih podatkov, omejitev obdelave ali do ugovora in prenosljivosti. Za vsa vprašanja v zvezi z osebnimi podatki smo dosegljivi na info@ssz-slo.si.

Zapri