Seminar – Prehranska podpora stanovalcev s posebnimi prehranskimi potrebami

11.9.2020

Staranje prinaša številne spremembe v fiziološkem, psihološkem in funkcionalnem vidiku človeka. Ko načrtujemo prehrano za starostnike, je potrebno upoštevati, da ti spadajo v ranljivo skupino ljudi. Način prehranjevanja je potrebno prilagoditi njihovemu splošnemu stanju, stanju prehranjenosti in upoštevati tudi presnovne posebnosti, ki spremljajo staranje, in mnogokrat že pridružena kronična bolezenska stanja. Vzdrževanje ustreznega prehranskega stanja je osnovni cilj prehranske podpore starostnika. Z ustrezno prehranjenostjo vplivamo na odpornost organizma, v primeru bolezni pa dosežemo boljši izid zdravljenja, rehabilitacije ter zmanjšamo smrtnost. V primerih neustrezne prehranjenosti mora biti stanovalcem zagotovljena ustrezna prehranska podpora.

Uvodoma bosta predavatelja predstavila teoretična izhodišča pri prehranski podpori stanovalcev, v drugem delu pa bo prikazan praktični pristop k prehranski podpori stanovalcev.

Komu je seminar namenjen?

Seminar je namenjen prehranskim delavcem in njihovim sodelavcem, ki delujejo na področju organizirane prehranske oskrbe.

Voditelja seminarja

Tatjana Peršuh, dipl. med. sestra, specialistka klinične dietetike, je zaposlena v Domu Danice Vogrinec Maribor, kot organizator prehrane in higiene. S prehrano starejših se intenzivno ukvarja 12 let, svoje izkušnje na področju prehrane je predstavila kot predavateljica na različnih seminarjih in strokovnih posvetih. Je tudi članica Aktiva prehranskih delavcev pri skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Damjan Zelenik, inž. živilstva, je zaposlen v Domu starejših Hrastnik kot vodja prehrane. Z načrtovanjem in organiziranjem prehrane starejših se ukvarja že več kot 20 let. Svoje strokovno znanje in izkušnje je podajal slušateljem na različnih delavnicah in seminarjih. Je soavtor Priročnika o prehrani v tretjem življenjskem obdobju, ki je nastal v projektu Pangea. Že drugi mandat je predsednik Aktiv prehranskih delavcev.

Kdaj, kje in kako?

  • Kdaj: 11. 9. 2020; 9.00 – 14.00
  • Kje: SSZS, Letališka cesta 3 c, Ljubljana
  • Cena za člane SSZS: 125,00 €, za nečlane: 187,50 € + DDV.  V ceno je vključeno: udeležba na delavničnem seminarju, gradiva, potrdilo, pijača med odmori, kosilo.

Prijave zbiramo do 4. septembra 2020 na info@ssz-slo.si ali na telefonski številki 01 520 8000. Število udeležencev je omejeno, zato predlagamo, da s prijavo pohitite.

Vljudno vabljeni!


S prijavo soglašate z uporabo vaših osebnih podatkov zgolj za namen izvedbe predmetnega izobraževanja. Vaši podatki bodo shranjeni do preklica podanega soglasja. V zvezi s shranjenimi osebnimi podatki imate možnost uveljaviti pravico do dostopa, popravka ali izbrisa osebnih podatkov, omejitev obdelave ali do ugovora in prenosljivosti. Za vsa vprašanja v zvezi z osebnimi podatki smo dosegljivi na info@ssz-slo.si.